Rád bych upozornil všechny kolegy na skutečnost, že vnitřní nosná stěna mezi sousedními objekty se stejnou vnitřní teplotou (například u řadových rodinných domů) nesmí být započtena do celkové plochy obálky budovy. Tuto chybu v programu Energie „vyrobíte“ poměrně snadno. Mě se to stalo tak, že jsem na přání objednatele modeloval situaci, kdy sousední objekt byl dlouhodobě nevyužíván. V tomto případě bylo počítáno s jinou teplotou na opačné straně zmíněné konstrukce. Konkrétně +12°C. Teplotu jsem stanovil definováním vlastního profilu prostoru za konstrukcí. V takovém případě tato konstrukce skutečně patří do celkové plochy obálky budovy. Při závěrečném generování PENB jsem pouze opravil vnější teplotu volbou předdefinovaného profilu prostoru za konstrukcí „Rodinné domy – obytné místnosti“, ale již jsem zapomněl odebrat plochu této konstrukce z celkové plochy obálky budovy. Správným postupem je smazání této konstrukce. Alternativou může být i zadání nulové plochy.
Chyba nijak neovlivní výpočet energetické náročnosti budovy. Zatřídění budovy i všechny ukazatele energetické náročnosti budovy zůstanou po opravě chyby stejné. Nicméně chyba to je a doporučuji všem před vydáním PENB způsob stanovení celkové plochy obálky budovy pečlivě překontrolovat. Právě jsem za to dostal pokutu od České energetické inspekce.