Dobrý den,
chci se zeptat, jak v modulu Energetika správně zadávat osvětlení.
Po vydání nové vyhlášky 264, osvětlení vychází v kategorii D což bylo vysvětleno na pondělním webináři, proč k tomu takto dochází v případě že uvažuji s referenčními hodnotami.
Zarazil jsem se však u ukázky zadávaní PENB školitelem.
Daný profil jsem zvolil vždy podle typu zóny dle ČSN 73 0331.
V případě dotazu "je znám instalovaný příkon v zóně" jsem zadal "NE (ve výpočtu uvažovat z referenčním příkonem)", v tomto případě automaticky u "způsobu stanovení korekčního činitele typu světelného zdroje" naskočí "referenční hodnota (264/2020 Sb.)". Pole je šedé a nejde změnit. V tomto případě v grafické části je osvětlení zařazeno do kategorie D.
Na webináři školitel zadal osvětlení obdobně jako já, ale změny provedl v těchto bodech:
V případě dotazu "je znám instalovaný příkon v zóně" zadal "NE (ve výpočtu uvažovat typický měrný příkon dle typu zdroje)", u "způsobu stanovení korekčního činitele typu světelného zdroje" zadal "dle ČSN 73 0331: 2018/09". A dále zadal v poli "typ zdroje umělého osvětlení" kompaktní zářivku. V tomto případě v grafické části je osvětlení zařazeno do kategorie C.
U obou variant je "redistribuční činitel spotřeby energie na umělé osvětlení zadáno "dle ČSN 730331:2017"
Můj dotaz zní co je správné zadání v případě že o osvětlení jaké tam bude nebo je nic nevím. tzn. nemám žádný projekt osvětlovací soustavy. Jedná se mi o zadání u všech typu PENB.
Děkuji za odpověď