Tepelná čerpadla

Moderátor: Martin Varga

Tepelná čerpadla

Příspěvekod uzivatel_4198 » 31 kvě 2024 14:21

Dobrý den,
všiml jsem si, že při používání TČ jako zdroje tepla je výhodnější psát COP pro A7/W35. Z TZB jsem zvyklý na používání spíš A2/W35. Koeficienty pro úpravu COP na sezónní COP totoiž nejsou nastaveny tak, aby výsledný sezónní COP (dále sCOP) byl stejný. Mám zkušenost, že s A7/W35 vychází vždy sCOP vyšší než při A2/W35. Vím, že v EN 14511 je A7/W35 bráno jako hlavní (A2/W35 je jako jedná z možných), ale jak se k tomu staví SEI?
Je možné brát u TČ vzduch/voda COP při A7/W35 bez toho, aby to rozporovala SEI?
Podobně je to i u NZU, jak se k tomu staví?

Předem děkuji
uzivatel_4198

Re: Tepelná čerpadla

Příspěvekod Martin Varga » 03 čer 2024 10:30

Dobrý den,
ano k tomu dochází. Tj. když přenásobíte jmenovité hodnoty COP pro A2/W35 a pro A7/W35 stejného typu tepelného čerpadla vzduch/voda
příslušnými faktory sezónního provozu, tak dostanete rozdílné hodnoty sezónního COP.
Logicky je to nesmysl pro stejný typ čerpadla. Nicměně dle ČSN 73 0331-1 je to v pořádku.
Takže z tohoto hlediska je vhodné vybrat vhodnější způsob pro hodnocení ENB.
Co na to říká SEI a NZU nevím, to byste se měl zeptat jich. Nicméně je-li to v souladu se zmíněnou normou, tak bych soudil, že na to nic říci nemohou.

p.s.: ty koeficienty sezónního provozu v tomto případě nelze jednotně nastavit tak, aby pro obě jmenovité teplotní podmínky vedly úplně ke stejnému
sezónnímu COP pro všechny výroky TČ s výměníkem A/W. Přeci jenom záleží na každém typu TČ s výměníkem A/W, jak vůči sobě má hodnoty jmenovitých COP pro tyto teplotní podmínky.
(různé výrobky nemusí mít proporčně úplně shodnou křivku výkonu v závislosti na teplotních podmínkách vstupu a výstupu).
Martin Varga

Zpět na Energetika