RD s vytápěnou garáží

Moderátor: Martin Varga

RD s vytápěnou garáží

Příspěvekod uzivatel_14279 » 07 dub 2022 17:18

Dobrý den,

Vytápěná garáž u RD, stanovení redukce neobnovitelné primární energie pro referenční zonu se stanovuje jako OSTATNÍ TYPY BUDOV nebo redukce jako u RD?

Děkuji
uzivatel_14279

Re: RD s vytápěnou garáží

Příspěvekod Martin Varga » 08 dub 2022 11:42

Dobrý den,
redukce NPE se dle vyhl. o ENB 264/2020 Sb. stanovuje vždy jen jedna pro celou budovu.
A to váženým průměrem redukce NPE jednotlivých zón podle energeticky vztažných podlahových ploch zón.
A tato redukce samozřejmě pak platí i pro nevytápěné prostory, pokud se to dá takto napsat.
Martin Varga

Příspěvekod uzivatel_14279 » 08 dub 2022 13:29

Uvedu přesněji, ten RD s vytápěnou garáží, dvě zony obytná čás a garáž

V programu deksoft:
V užívacím profilu zony RD - Redukce primární neobnovitelné energie pro referenční zónu: Uvedu RD

V užívacím profilu zony garáž (vytvořený profil), - Redukce primární neobnovitelné energie pro referenční zónu: Uvedu RD? Protože hodnotím celý objekt jako RD.

anebo

V užívacím profilu zony garáž (vytvořený profil) - Redukce primární neobnovitelné energie pro referenční zónu: Uvedu OSTATNÍ TYPY BUDOV

Děkuji
uzivatel_14279

Příspěvekod Martin Varga » 08 dub 2022 15:30

..tato roleta v těch "nevytápěných" profilech (resp. prostorech) má vliv na výpočet pouze dle staré vyhlášky 78/2012 Sb. Dle nové je to tak, ja jsem napsal.
Čili výběr redukce NPE u "nevytápěného" profilu (čili nevytápěného prostoru) nemá na výpočet redukce NPE dle 264/2020 Sb. vliv.

Není jednoduché mít zadání co nejjednodušší, současně postihovat všechny nuance vyhlášek a délky výpočetního kroku a přitom jej mít co nejvíce jednotné.
A to zdůvodu, pokud budete mezi vyhláškami nebo moduly přepínat, aby se toho muselo znovu zadávat co nejméně vč. profilů (nedostižným ideálem je pak nic znovu nezadávat při přepnutí)
Proto v katalogu profilů jsou tyto rolety u všech "profilů", neb se předem neví, podle jaké vyhlášky proběhne výpočet.
Martin Varga

Příspěvekod uzivatel_4469 » 29 srp 2024 20:30

Dobrý den,
snažím se pochopit, jak mám tedy zadat správně Redukce primární neobnovitelné energie pro referenční zónu pro garáže. To jak to zadám mi ovlivní nastavení referenční budovy. Z vyhlášky 264/2020 to nemohu vyčíst.
jestliže je jena jedna pro budovu, tak se průměruje dle zon. Tedy to, co zadam do garaže mi to ovlivní. ale co tam mám zadat když mám garáž v BD nebo RD?
Děkuji
uzivatel_4469

Příspěvekod Martin Varga » 30 srp 2024 08:03

Dobrý den,
podle našeho názoru garáž není obytná zóna, takže je nutno pro ni zvolit redukci NPE jako pro ostatní zóny, tedy 40%.
Martin Varga

Příspěvekod uzivatel_212 » 30 srp 2024 13:23

Dobrý den,
překvapilo mě, že profil zóny "Prostory plnící funkci domovní komunikace a domovního vybavení k bytům mimo garáže" má zadáno, že jde také o obytnou zónu. Např. schodiště v paneláku snad není obytná zóna, ne? Z jakých definic se vlastně vychází při určení obytné a jiné než obytné zóny?
Díky, D.K.
uzivatel_212

Příspěvekod Martin Varga » 03 zář 2024 08:59

Dobrý den,
tak můj názor změním. Dle ČSN 73 0331-1 je profil užívání "komunikace v BD" pod nadpisem obytné zóny. Takže z toho by se dalo vydedukovat, že redukce NPE se bude uplatňovat jako pro obytné zóny.
Nevztahuje se to ale na garáže, nýbrž jen na komunikace/schodiště. Proto asi také v předdefinovaných profilech je tam, u tohoto profilu vybráno BD nikoliv ostatní typ budovy.
Martin Varga

Zpět na Energetika