Stínění pevnými překážkami Fsh,O v hodinovém výpočtu

Moderátor: Martin Varga

Stínění pevnými překážkami Fsh,O v hodinovém výpočtu

Příspěvekod uzivatel_4198 » 17 úno 2023 14:00

Dobrý den,
je možné zadat v hodinovém výpočtu stínění pevnými překážkami Fsh,O jako hodnotu? například známou hodnotu 0,75? Nebo je někde napsánoa striktně dáno, že se toto musí zadávat přesně...

Děkuji za odpověď
uzivatel_4198

Re: Stínění pevnými překážkami Fsh,O v hodinovém výpočtu

Příspěvekod Martin Varga » 17 úno 2023 14:15

Dobrý den,
ve vyhlášce 264/2020 je uvedeno v příloze 5 v odstavci 5 v písmenu a), že se má použít hodnota Fsh,O=0,75, pokud není zadání podrobné dle EN ISO 52016-1.
Nicméně je třeba poznamenat, že vyhláška je primárně nastavena na měsíční výpočet a tomu odpovídá i tento předpis.
Pro měsíční výpočet asi není zase takový problém uvádět, že průměrná hodnota zastínění pevnými překážkami Fsh,O=0,75 pro každý měsíc.
U hodinového výpočtu to lze hodnotou také zadat, ale je třeba si uvědomit, že paušální průměrná hodnota zastínění pro každou hodinu Fsh,O=0,75 nebude z principu pravda,
jelikož Slunce během dne mění azimut i výšku. I s takovým přímým zadáním si hodinový výpočet poradí, nicméně pro každou hodinu v roce použuji intenzitu solárního záření
rovnoměrně poníženou pro každou hodinu dle přímého zadání činitele Fsh,O. Proto je z hlediska výsledku vhodnější zadávání zastínění pevnými překážkami podrobně dle EN ISO 52016-1.
A hodinový výpočet si už pro každou hodinu v roce na základě zadaných překážek, výšky Slunce a azimutu Slunce dopočítá hodnotu zastínění Fsh,O.
Martin Varga

Příspěvekod uzivatel_4198 » 17 úno 2023 17:07

Dobrý den,
ano, samozřejmě, že to nebude pravda, když dám Fsh,O=0,75. Pokud to ale SEI nevadí (což nevím), tak už bude záležet na en. spec., jakou cestu si zvolí.

Zkoušel jsem zadávat vše dle požadavků normy 52016-1 a dostal jsem se na délku výpočtu cca 25-30 min, což je úplná šílenost. I v předchozím měsíčním výpočtu jsem někdy čekal na mne moc dlouho, ale bylo to do cca 2 minut.

Můžete mi prosím nějak polopaticky vysvětlit rozdíl mezi externí stínící překážky/externí horní přesahy. Mám za to, že když zadám vyšší výšku než má daná konstrukce, tak se automaticky musí odečíst i její výškový přesah. Případně je možné do obrázku udělat i nějaký bokorys co je co za hodnoty. Děkuji.
Naposledy upravil uzivatel_4198 dne 17 úno 2023 21:42, celkově upraveno 1
uzivatel_4198

Příspěvekod Martin Varga » 17 úno 2023 18:11

SEI řeší jen to, co je v nesouladu s vyhláškou. Takže pokud zadaná hodnota Fsh,O=0,75 je v souladu, tak Vám na to nic neřeknou.
Délku výpočtu řešíme neustále, cílem je dostat se na jednotky minut maximálně (nějaký čas to lazení ještě potrvá - jsou to opatření jak na straně HW/tak SW)
Stínící překážka "stojí na zemi" a horní přesah "visí" od shora dolů. Více viz EN ISO 52016-1. Sám bych byl rád, aby se takovými dotazy častovali autoři normy, ať se snaží vysvětlovat, když to takto navrhli :o)
Martin Varga

Zpět na Energetika