Dlouhý čas výpočtu v hodinovém kroku

Moderátor: Martin Varga

Dlouhý čas výpočtu v hodinovém kroku

Příspěvekod uzivatel_19924 » 01 srp 2023 14:43

Dobrý den,

je možné, že výpočet PENB velkého objektu ( mnoho konstrukcí ale jedna zóna ) v hodinovém kroku trvá i několik hodin nebo je někde chyba?

Děkuji za odpověď.
uzivatel_19924

Re: Dlouhý čas výpočtu v hodinovém kroku

Příspěvekod Martin Varga » 02 srp 2023 23:14

Dobrý den,
to možné není. Bude tam někde háček v zadání. Pošlete prosím soubor zadání na technickou podporu.
Děkuji.
Martin Varga

Příspěvekod uzivatel_21499 » 05 říj 2023 10:05

Dobrý den, přidám se také s dotazem.
Mám RD o 3 zónách (nevytápěný suterén, prostor bytu, nevytápěná půda) v hodinovém kroku. Jde o rekonstrukci + žádost o dotaci NZU, takže je zde i poměrně dost konstrukcí. Výpočet trvá odhadem 15 minut. Poměrně často se mi stane (asi tak jeden výpočet z 5-ti, možná i častěji..), že sice výpočet proběhne, vyskočí okno v pravém dolním rohu, že je výpočet hotov, ale chybí tam tlačítko "načíst výsledky". Takže je nutné odeslat znovu k výpočtu a doufat, že se objeví tlačítko "načíst výsledky". Je to možné? nebo je někde chyba v zadání?

Děkuji
uzivatel_21499

Příspěvekod Martin Varga » 05 říj 2023 10:25

Dobrý den,
doba výpočtu je především závislá na počtu konstrukcí zadaných v zóně (čas s počtem konstrukcí roste exponenciálně). Jinak řečeno: model s jednou zónou s velkým počtem konstrukcí
bude trvat delší dobu než vícezónový model s malým počtem konstrukcí. Co se týče zobrazování výsledků - využívání tlačítka pro načtení výsledků ve vyskakovaím okně v pravém dolním rohu je jen jedna z možností.
Já osobně například využíván spíše kliknutí na dopočtený soubor v seznamu posleních výpočtů v sekci "výsledky" v horní liště.

Ohledně toho, proč se neobjevuje tlačítko "načíst výsledky" těžko odpovědět, pokud se problém to nenasimuluje.
Martin Varga

Příspěvekod uzivatel_354 » 11 dub 2024 11:16

Na dlouhé časy výpočtů mi pomohlo promazat archiv výpočtů přímo v programu ENERGETIKA.
uzivatel_354

Příspěvekod Martin Varga » 11 dub 2024 16:46

..ano i toto je jeden z vlivů. Především se projevuje při práci se souborem, načítání výsledků a při práci s archivem výpočtů. Ale může mít vliv i na rychlost výpočtu ve fázi načítání zadání pro výpočet / načítání výsledků apod.
Martin Varga

Zpět na Energetika