B pasiv+ ventilační tep. čerpadlo

Moderátor: Tomáš Kupsa

B pasiv+ ventilační tep. čerpadlo

Příspěvekod uzivatel_10549 » 22 říj 2024 14:58

Dobrý den,
mám všeobecný dotaz, zdali někdo řešil použití ventilačního tepelného čerpadla (např. NIBE S735) pro novostavbu RD v oblasti B - Pasiv+. Dotaz zní, zdali je to pro účely dotace vyhovující zdroj i z hlediska nuceného větrání s rekuperací, anebo je potřebné vždy ještě doplnit solo jednotkou s nuceným větráním s rekuperací?
Mnohokrát děkuji za zkušenosti, případně rady.
uzivatel_10549

Re: B pasiv+ ventilační tep. čerpadlo

Příspěvekod Martin Varga » 23 říj 2024 09:36

Dobrý den,
pokud jde o systém, který má modul i pro přívod větraného vzduchu, tak by s tím neměl být problém.
TČ využívá teplo z odpadního vzduchu pro dodávku tepla na vytápění a přípravy TV (tzv. "aktivní rekuperace").
Nicméně doporučuji si konkrétní systém ověřit na SFŽP.
Martin Varga

Příspěvekod uzivatel_4198 » 04 lis 2024 16:21

[quote="uzivatel_10549"]Dobrý den,
mám všeobecný dotaz, zdali někdo řešil použití ventilačního tepelného čerpadla (např. NIBE S735) pro novostavbu RD v oblasti B - Pasiv+. Dotaz zní, zdali je to pro účely dotace vyhovující zdroj i z hlediska nuceného větrání s rekuperací, anebo je potřebné vždy ještě doplnit solo jednotkou s nuceným větráním s rekuperací?
Mnohokrát děkuji za zkušenosti, případně rady.[/quote]

Dobrý den,
můžete tady sdělit výsledek po jednání se SFŽP? Taky by mne to zajímalo. Děkuji.
uzivatel_4198

Příspěvekod uzivatel_10549 » 14 lis 2024 11:21

Zde je odpověď pracovníka SFŽP:
"To zařízení by muselo plnit podmínky programu z hlediska obou jeho funkcí. Tedy v případě větrání by muselo zajišťovat větrání všech obytných místností venkovním vzduchem a mít potřebnou účinnost."

Což je pro mě všeobecná odpověď, spíše mi šlo o to, zdali někdo z místních nemá přími zkušenost s použitím tohoto konkrétního TČ v rámci dotace B pasiv+.
uzivatel_10549

Zpět na NZÚ