Vyhodnocení zatepl. kcí. na obálce zóny s teplotou 16°C

Moderátor: Tomáš Kupsa

Vyhodnocení zatepl. kcí. na obálce zóny s teplotou 16°C

Příspěvekod uzivatel_4596 » 09 pro 2021 22:08

Dobrý den, řeším NZU, oblast Základ, kde mám v suterénu zónu s návrhovou teplotou 16°C. Podlaha této zóny byla zateplena pouze 60 mm EPS 150, takže U vychází 0,52. Normový požadavek na podlahu při této návrhové teplotě by měl být 0,6, což mi i ukazuje Energetika v záložce Plochy.
Ale aplikace NZU vyhodnocuje tuto konstrukci, že neplní požadavky dotace. Teď mě napadlo, že udělám další interiérovou okrajovou podmínku s teplotou 16°C. Prosím o komentář, zda se to případně dá řešit i jinak. Děkiji.
uzivatel_4596

Re: Vyhodnocení zatepl. kcí. na obálce zóny s teplotou 16°C

Příspěvekod Martin Varga » 10 pro 2021 10:08

Dobrý den,
pro oblast podpory A - základ, co se týče podmínek pro stavební konstrukce, musí neprůsvitná konstrukce splnit požadavky vyhlášky o ENB 264/2020 a ČSN 73 0540-2.
(krom toho, že jako celek musí být splněno <0,84 * Uem,R a oproti původnímu stavu musí být sníženo Uem min o 20%).

Pokud měněná konstrukce podlahy na zemině má U=0,52 W/m2K a požadavek je UN=0,60 W/m2K, tak taková měněná konstrukce nesplní nejen podmínky dotace,
ale ani podmínky na změnu stavby dle ENB 264/2020 §6 odstavce 2) písmene c). Kde je požadováno splnění min referenční=doporučené hodnoty toho , co měním. Referenční hodnota pro měněné konstrukce=
v tomto případě Urec=0,40 W/m2K. Leda, že byste změnu stavby prokázal dle písmen a) nebo b). Pak to lze. Pokud nedosáhnete ani na splnění změny dle a) nebo b), tak je lepší oficiálně tuto konstrukci
neoznačovat jako měněnou. V praxi totiž není třeba možné z výškových rozměrů apod., realizovat takovou skladbu, aby konstrukce splnila i doporučenou hodnotu.
Martin Varga

Zpět na NZÚ