Násobnost výměny vzduchu v místnosti - letni stabilita

Moderátor: Jan Stašek

Násobnost výměny vzduchu v místnosti - letni stabilita

Příspěvekod uzivatel_4469 » 20 črc 2018 12:36

Dobry den,
hodnotim letni stabilita pro NZU. Nastudovala jsem si manual a dle navodu zadala veskera data. U Násobnosti výměny vzduchu v místnosti v letním období nebyla nijak specifikovana moznost zadani pro dum s nucenym vetranim.

Behem vypoctu jsem zjistila, ze tento parametr ma absolutne nejvetsi vliv na vyslednou teplotu ma volba nasobnosti vymeny vzduchu. Chapu tedy dobre, ze jestlize mam otvirava okna mohu navolit variantu s otevrenymi okny v noci (22-8h) az max vymenu 7,5 1/h (pocitam s otevrenim oken)? A diky vzduchotechnicke jednotce mohu navolit pres den (9-21h) 0,6 1/h (pocitam se zavrenim oken)?

Puvodne jsem zadala pouze 0,6 pro cely den a dum teplota mi samozrejme nevysla. Zarazi me, ze ackoliv budu mit vnejsi stineni zaluziemi (pokoj na JIH), tak pokud nenastavim velke vymeny pres noc "na vyvetrani", tak mi mistnost nevyjde, ackoliv ma vnejsi zaluzie a ačkoliv je zamezena vymena vzduchu skrz okna. I v nasem panelaku (Z), kdyz zavru okna, zatahnu zavesy, tak udrzim teplotu do 28°C v nejvetsich parnech a to okna tvori 70% plochy venkovni steny....
Dekuji
uzivatel_4469

Re: Násobnost výměny vzduchu v místnosti - letni stabilita

Příspěvekod Jan Stašek » 23 črc 2018 08:55

Dobrý den,

máte pravdu, že norma ČSN 73 0540-3 udává odhadované násobnosti výměny vzduchu pouze pro případ větrání pomocí otevírání oken. V budovách vybavených VZT jednotkou je samozřejmě logické uvažovat na místo normových hodnot parametry VZT jednotky. Pokud, je reálný předpoklad nočního větrání okny, je možné uvažovat zmiňovanou kombinaci. V tomto případě bych doporučoval, aby tento přístup byl jasně uveden ve zprávě k výpočtu a ideálně i v manuálu k užívání domu.

No výsledky výpočtu letní tepelné stability má vliv velmi mnoho faktorů, proto bez znalosti konkrétního souboru nemohu komentovat dosažené výsledky. Obecně je výpočet LTS založen na dlouhodobém opakování poměrně extrémních venkovních podmínek (jasná obloha, maximální teplota 30 stupňů) v délce trvání běžně 14 dní a více. Současně však při standardním hodnocení bez vlivu vnitřních tepelných zisků. Tedy porovnávání s reálně dosahovanými teplotami je obecně problematické.
Jan Stašek

Zpět na Komfort