Světlovody a světlíky

Moderátor: Martin Varga

Světlovody a světlíky

Příspěvekod uzivatel_13342 » 07 zář 2021 17:32

Dobrý den, můžete mi poradit, prosím?
Lze zanedbat ve střeše zadání světlovodu, který má průměr 35 cm? Jeho plocha je pak jen cca 0,1 m2. Navíc v nabídkách mají firmy světlovody, které mají U = cca 2,0 W/(m2.K). Je možné dát pouze ke střešní konstrukci přirážku, která by zohlednila jak prostup střechy např. komínem, tak i tímto světlovodem? Pokud ano, je to v souladu i s podmínkami pro získání dotací z programu NZÚ?
Chápu, že pokud bych měla ve střeše ne světlovod ale přímo světlík o rozměrech např. 1,6 x 1 m, tak to zohlednit musím. To už je ale jiný výrobek a takový, který má vhdoné vlastnosti, se dohledat dá.
A jak by to bylo se světlovody v šikmé střeše, např. světlovod v bungalovu, který jde skrz zateplený strop a přes odvětrávaný podstřešní prostor až k šikmé střeše? Dá se zanedbat?
Děkuji.
uzivatel_13342

Re: Světlovody a světlíky

Příspěvekod Martin Varga » 09 zář 2021 16:16

Dobrý den,
tata otázka přísluší SFŽP, protože "fond" Vám "zanedbání" jednoho světlíku ve výpočtu musí povolit nebo vyžadovat regulérní zadání.
Osobně si myslím, že v tomto případě velmi malé plochy bychom to neřešili, ale hlavní je stanovisko SFŽP.
Martin Varga

Re: Světlovody a světlíky

Příspěvekod uzivatel_13342 » 09 zář 2021 16:52

Dobrý, den, děkuji Vám za odpověď.
Informovala jsem se na SFŽP a dostala jsem informaci, že toto někdy neřeší, hlavně v případě, když se jedná o výrobky, které jsou na trhu špatně k sehnání. Ale samozřejmě k tomu potřebují i nějaké písemné vyjádření. Předpokládám ale, že se bude lišit případ od případu a každý jeden bude nutné projednat se SFŽP.
Děkuji.
uzivatel_13342

Zpět na Energetika